Zomeropruimen, een introductie tot S.P.A.C.E.

04 augustus 2021

Ruim een derde van de Nederlanders vindt de zomer de ideale periode om even uit de dagelijkse sleur van werkzaamheden te stappen en te kijken hoe de dingen beter en/of slimmer kunnen, zo blijkt uit onderzoek van Manutan. In het artikel over opruimen in de zomer wordt ook gesproken over de SPACE-formule wat staat voor (Sort, Purge, Assign space, Containerize, Equalize) van opruimgoeroe Julie Morgenstern.

 

Simpel uitgelegd

Sort – sorteren wat er wel en niet moet blijven

Purge – Verwijder wat er echt weg kan. Oude en verlopen documenten en zaken die gewoon niet meer relevant en actueel zijn

Assign space – Als je weet wat er moet blijven moet je een structuur maken die doelmatig is en helder voor iedereen die met de documenten moet werken

Containerize – Efficiënt opbergen op een plek die voor iedereen bereikbaar is in de structuur die je in de stap hiervoor hebt gemaakt.

Equalize – Doorvoeren voor alle onderdelen zodat het rechtgetrokken wordt over de hele organisatie. Als je het goed inzet kan je er heel jaar plezier van hebben zonder dat het weer chaos wordt.

 

Kwaliteitsbieb is een platform dat helpt bij de laatste vier stappen. Een veilige online plaats waar je met een helder mappenstructuur orde creëert waar iedere leerkracht gebuikt van kan maken. Wellicht goed om deze zomer 2 maanden gratis Kwaliteitsbieb uit te proberen en zo orde krijgt in de chaos van kwaliteitsafspraken en protocollen.

 

#zomeropruimen #kwaliteitsbieb #opgeruimdwerktnetjes